Ga direct naar inhoud

Het Vesalius Beeld

gegevens kunstenaar
naam Thom Puckey
geboorteplaats Bexley Heath (Kent)
geboorteland Verenigd Koninkrijk
woonplaats
land
website www.thompuckey.com

objectgegevens
titel Het Vesalius Beeld
bijnaam De man met de cape
jaar van oplevering 2007
formaat H 480 / B 500 / D 410 cm
technieken Beeldhouwen
materialen Brons
omschrijving Het Vesalius Beeld van de Amsterdamse kunstenaar Thom Puckey beeld is één van de grootste bronzen standbeelden van Nederland. Het verbeeldt een naakte staande man in een klassieke pose met gespreide armen. Achter en boven hem bolt een groot wapperend doek, met daarop een figuratief landschap in reliëf. Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en gaat als geheel over het zoeken naar bescherming door de mens. Het anatomische figuur en het landschap zijn ontleend aan een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius, uit zijn boek Humani Corporis Fabrica. Het wapperende doek is geïnspireerd door de geplooide gewaden zoals in veel beelden uit de Italiaanse Renaissance.
Thom Puckey (1948, Londen) is een belangrijk internationaal kunstenaar. Zo is de herleving van 'figuratie in de beeldhouwkunst' in Nederland voor een belangrijk deel aan hem te danken. Onder zijn vroegere studenten zijn kunstenaars die nu eveneens internationale bekendheid hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld Aernout Mik. Werk van Puckey is onder meer aanwezig in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MUHKA in Antwerpen.
Het werk is ontworpen na een uitnodiging in 1992 door de Prof. Dr. van der Leeuw Stichting i.s.m. SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) om een kunstwerk met het karakter van een schuilplaats op een markante plek in Nederland te ontwerpen. Naast het werk van Thom Puckey is werk van Madelon Hooykaas & Elsa Stansfield, Moniek Toebosch, Jan van den Dobbelsteen en Marinus Boezem (Neeltje Jans) uitgevoerd.
sokkel n.v.t.
website object http://www.thompuckey.com
locatiegegevens
adres Scheldeboulevard Terneuzen
gemeente Terneuzen
plaats Terneuzen
RDM coördinaten 3.8347366E - 51.3376036N
gegevens opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente Terneuzen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
website opdrachtgever http://www.terneuzen.nl