Ga direct naar inhoud

ARJEN POUWER rauwe klei

ARJEN POUWER rauwe klei

Arjen Pouwer rauwe klei

Gemeentehuis Veere, Traverse 1, te Domburg

1 augustus t/m 1 november 2022

Arjen Pouwer (Heinkenszand) raakte in 2003, na het volgen van een workshop bij keramiste Betsy de Jonge, besmet met het klei-virus. Hier werd de basis gelegd voor de raku-techniek en het werken met terra sigillata. Bij Gerdi Zwaan in Middelburg heeft hij vervolgens het werken met en bereiden geleerd van sinter-engobes; een mengsel van kleipoeder, oxide en fritte (glasmaker).
Het werken met rauwe, bewust voorbewerkte klei-soorten is een fascinerende bezigheid. Handmatig mengen van klei-soorten, voorbewerken door snelle droging, kraken, trekken, weer deels doorkneden, toevoegingen van zand, chamotte, kleipoeders en kleislibs. Om het daarna te verwerken in schalen, potten en objecten. De resultaten na het stoken zijn soms voorspelbaar, maar meestal heel verrassend.
Arjen schuw het experiment niet. Vaak wordt in het werk een deel zelf verzamelde klei gebruikt. Vormen en kleuren uit de natuur geven een constante stroom aan nieuwe ideeën.

• Raku is een Japanse stooktechniek waarbij het glazuur van een werkstuk craqueleert. Het craquelé is zwart van kleur.
Terra sigillata betekent ‘gestempeld aardewerk’ en verwijst naar Romeins aardewerk met een roodbruine kleur en een glanzend oppervlak. Door deze techniek krijgen ontwerpen een zachte glans en wordt het waterdicht.
Engobe is kleislib dat je kunt gebruiken om te decoreren. Door engobe te mengen met ijzeroxides of pigmenten kun je verschillende kleuren krijgen.