Ga direct naar inhoud

KERKMEESTER KARIN VAN DAM

KERKMEESTER KARIN VAN DAM

ZWERK, WOL EN WATER een installatie van kerkmeester KARIN VAN DAM.

Grote Kerk Veere en CBK Zeeland luiden met trots de tweede editie in van de Kerkmeester: een kunstenaar van (inter)nationale faam die de vrijheid krijgt om de Grote Kerk Veere naar zijn of haar hand te zetten. 

De nieuwe Kerkmeester is niemand minder dan Karin van Dam. Haar invulling van het Kerkmeesterschap is te zien vanaf 6 november 2021 t/m 15 mei 2022 in de Grote Kerk Veere.

In de site specific installatie ZWERK, WOL EN WATER die Karin van Dam voor de Grote Kerk Veere maakt, combineert ze de geschiedenis van de kerk en Veere met nieuwe, innovatieve technieken. Breisels waarin wol en visdraad met elkaar verstrengeld raken. Buizen voor afwatering en vormen te herkennen als boeien. Het werk is een labyrint waar je omheen en onderdoor kunt dwalen. Steeds zie je iets anders, of ontdek je iets meer.

Over ZWERK, WOL EN WATER
Het bevatten van een ruimte zo groot als het middenschip van de Grote Kerk Veere doet iets met je verbeelding. Wat is hier geweest, en wat is hier gebeurd? Voor Karin van Dam werkt dat net zo. Met haar installatie probeert ze de ruimte opnieuw betekenis te geven. Door de verhalen van buiten naar binnen te halen. In abstracte vorm, zodat de betekenis van haar installatie voor iedereen anders kan zijn. Karin: “Het tot mijn beschikking hebben van zo’n monumentaal kerkgebouw als dat in Veere prikkelt enorm. De architectuur van dit gebouw, de overweldigende verticaliteit - voor mij begon het ontwerpproces daar. Een kerk richt zich tot de hemel, en dat wil ik met mijn installatie benadrukken. Zodat je als bezoeker diezelfde oneindigheid ervaart die mij overviel, de eerste keer dat ik de Grote Kerk Veere bezocht.”

Over Karin van Dam
Al haar hele leven reist Karin van Dam. Met name het onderweg zijn spreekt haar aan: ze probeert alles wat ze tegenkomt op haar reizen te ‘vangen’ en visueel op te slaan. De indrukken die ze opdoet inspireren haar voor haar sculpturen en installaties. Met bij elkaar gesprokkelde materialen, die toevallig op haar pad komen, rijgt ze haar ruimtevullende installaties als een kralenketting aan elkaar. Het resultaat? Bevreemdende, nieuwe werelden. Ongrijpbaar - je herkent er iets in, maar toch ook weer niet. De werken van Karin van Dam nodigen je uit om langs te dwalen, op ontdekkingsreis te gaan. Je kunt uren naar haar installaties blijven kijken.

Artist in residence
Karin van Dam zal van 14 t/m 31 oktober als artist-in-residence haar installatie opbouwen in de Grote Kerk Veere. Tijdens deze twee weken kunt u in gesprek gaan met Karin over de achtergrond van het werk en het deel uit de geschiedenis van Veere waarop het ontwerp gebaseerd is.

Info en tickets: grotekerkveere.nl