Ga direct naar inhoud

R.A.F. Plaquette

objectgegevens
titel R.A.F. Plaquette
jaar van oplevering 1979
formaat 350 cm
omschrijving Een gedenkplaat, ter herinnering aan het verblijf van het Britse 965ste R.A.F. squadron in Terneuzen van november 1944 tot mei 1945. Een zogenaamd sperballonnen-squadron. Doordat er door de Duitse Luftwaffe verschillende mijnenleg - raids en luchtaanvallen werden uitgevoerd, moest dit regiment de Westerschelde met kabelballonnen tegen luchtaanvallen beschermen in de nadagen van de Slag om de Schelde.
De plaquette is ingemetseld in een sokkel van bakstenen met aan de linkerkant een houten bank. Op de plaquette is het embleem van de Royal Air Force te zien en een Latijnse tekst:
"Per ardua ad astra"
"Door strijd tot overwinning"

November 1944 - May 1944
This tablet commemorates the stay
of 965 squadron Royal Air Force
in this town

Bovenop de sokkel staat een door Philips (Terneuzen) - aan de hand van een officiele tekening - een nagemaakt reduceer ventiel. Het ventiel lijkt op een vulventiel waarmee de kabelballonnen werden opgeblazen.
Het vulstation voor de kabelballonnen stond bij de vroegere veerhaven.
De plaquette was oorspronkelijk ingemetseld in de gevel van het kantoor Provinciale Stoombootdiensten. Dit kantoor werd gesloopt wegens de beeindiging van de veerverbinding Terneuzen - Hoedekenskerke en voor dijkverzwaring in 1972.
In 1979 werd door het gemeentebestuur na een voorstel van Openbare Werken besloten de plaquette in een sokkel te metselen, nabij de oorspronkelijke plaats, nadat deze zeven jaar in het magazijn van deze dienst Openbare Werken opgeslagen is geweest.
Het monument is onthuld door Wing-Commander R.F. Mudge luchtmachtattache voor Engeland in Nederland op 27 november 1979.
Het gedenkteken is een geschenk van de Royal Air Force.

locatiegegevens
adres De Scheldeboulevard
gemeente Terneuzen
plaats Terneuzen
RDM coördinaten 4E - 51N
gegevens opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Royal Air Force