Ga direct naar inhoud

Hendri van der Putten & Museum Veere

Hendri van der Putten & Museum Veere

Zeeuwse Sier

De gemeente Veere en CBK Zeeland hebben in samenwerking met Museum Veere een expositie ingericht met als thema Zeeuwse Sier. Een historische verzameling versieringen en kledingdetails uit de Zeeuwse klederdracht die wordt gecombineerd met de eigentijdse interpretaties van kunstenares Hendri van der Putten van een typisch onderdeel van de Zeeuwse dracht, het beukje.

Gemeentehuis Veere, Traverse 1, Domburg

26 februari t/m 28 mei 2024

Beukjes worden gedragen aan het bovenlijf. Soms zijn ze kleurig, uitbundig en versierd met een of meerdere familiesieraden, maar bij rouw of halve rouw nemen de versieringen af en is het kleurgebruik ingetogen zwart en wit.
Vroeger versierden vrouwen een nieuw beukje met de nog bruikbare bandjes van versleten kleren en kraalwerkjes van oude beukjes. De versieringen bleven beperkt tot het deel van het beukje dat zichtbaar bleef. Zo zijn op elk beukje delen van voorgaande kledingstukken te vinden, waardoor je elementen uit het verleden terugziet in een andere context.
De combinatie van de hedendaagse en historische beukjes en andere versierselen in deze expositie geeft een verrassende kijk op heden en verleden.

Gemeentehuis Veere is geopend:
ma di wo 9.00 - 17.00 uur do 9.00 - 20.00 uur vr 9.00 - 12.00 uur
museumveere.nl

hendrivanderputten.nl