Ga direct naar inhoud

ODE AAN ALMA

ODE AAN ALMA

Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen, zijn te zien van
29 november 2020 tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere.

Alma Ochs voer aan het begin van de twintigste eeuw vanuit Engeland met het kotterjacht Estrella de haven van Veere binnen. Haar vader, de diamantair Albert Ochs, bezat daar De Struys, een van de Schotse Huizen aan de Kaai. Op Walcheren werd ze geraakt door de bonte streekdrachten van de boerenbevolking met zijn fraaie kleuren en stoffen die een leven lang voldeden. Ze weerspiegelden het duurzame leven van het platteland. Het bekoorde haar zodanig dat ze streekdrachten ging verzamelen en na verloop van tijd een aardige collectie bezat. Ook deed ze diepgaand onderzoek, dat resulteerde in twee schitterende naslagwerken: The national costumes of Holland (1932) en Rural Costume – its Origin and Development in Western Europe and the British Isles (1970). Alma Ochs voelde zich bevoorrecht dat ze de zomermaanden in het schilderachtige havenstadje Veere mocht doorbrengen waar elke dag de hoogaarzen met hun visvangst binnenvoeren. Ze assisteerde haar vader bij de tentoonstellingen in De Struys, die hij vanaf 1916 in navolging van Domburg hield. Tal van bekende kunstenaars zoals Jan Toorop, Henri Le Fauconnier, Ossip Zadkine, Matthieu Wiegman en Lou Loeber kwamen bij hen over de vloer. Albert Ochs stierf in 1921 onverwachts tijdens een bezoek aan het kunstenaarsdorp Barbizon. Alma Ochs zou tot de Tweede Wereldoorlog de tentoonstellingen voortzetten. In 1947 schonk ze het huis De Struys met haar collectie aan het Rijk. Daarna is de collectie Ochs aangevuld met schenkingen en legaten.

Ode aan Alma
Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere in de winter van 2020 - van 29 november tot en met 31 mei 2021 - een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.

Van november tot april 2021 alleen in het weekend geopend van 13.00 - 17.00 uur m.u.v. schoolvakanties (zie museumveere.nl)